top of page

Aloe vera (L.) Burm.f.

Etiketler

aloe, vera, aloevera, sarı sabır, öd ağacı, barbados, barbadensis

Bitkinin Adı

Latince: Aloe vera (L.) Burm.f.
İngilizce: Aloe, Barbados Aloe
Türkçe: Sarısabır, Öd ağacı
Sinonimi (varsa): Aloe barbadensis Mill.

Familyası

Asphodelaceae

Güvenlik Uyarıları

Aktif maddeye ve Asphodelaceae familyası bitkilerine karşı hassasiyeti olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır. Bağırsak tıkanıklığı ve stenozu, atoni, apandisit, enflamatuvar bağırsak hastalıkları (örn. Crohn hastalığı, ülseratif kolit), nedeni bilinmeyen karın ağrısı, su ve elektrolit kaybıyla birlikte ciddi dehidrasyon durumlarında kullanılmamalıdır. Hamilelik ve emzirme döneminde kullanılmamalıdır. 12 yaş altı çocuklarda kullanılmamalıdır. Bir haftadan uzun süre kullanılmamalıdır. Kullanım sırasında hastalık belirtilerinin devam etmesi durumunda hekim veya eczacıya danışılmalıdır. Kardiyak glikozitler, antiaritmik ilaçlar, QT-uzatan tıbbi ürünler, diüretikler, adrenokortikosteroitler veya meyan kökü kullanan hastalar, bu ilaçları Aloe preparatları ile birlikte kullanmadan önce bir hekime danışmalıdır. Aloe preparatları dışkı impaksiyonu ve teşhis edilmemiş akut veya kalıcı gastrointestinal şikayetleri (karın ağrısı, bulantı ve kusma gibi) olan hastalar tarafından bir hekim tarafından tavsiye edilmedikçe kullanılmamalıdır. Çünkü bu semptomlar potansiyel veya mevcut bağırsak tıkanıklığının (ileus) belirtileri olabilir. Böbrek bozukluğu olan hastalar, olası elektrolit dengesizliğine karşı dikkatli olmalıdır. Kullanım sırasında hastalık belirtilerinin kötüleşmesi durumunda hekim veya eczacıya danışılmalıdır. Kullanım sırasında aşırı duyarlılık ve gastrointestinal bozukluklar gibi istenmeyen etkiler görülebilir. Aloe preparatları, özellikle irritabl kolon hastalarında karın ağrısı, spazm ve sıvı dışkı geçişine neden olabilir. Ayrıca, kronik kullanım bağırsak mukozasında pigmentasyona (pseudomelanosis coli) neden olabilir. Bu pigmentasyon, kullanım bırakıldığında kaybolur. Uzun süreli kullanımı su ve elektrolit dengesizliğine neden olabilir ve albüminüri ve hematüri ile sonuçlanabilir. Kullanım sırasında, klinik olarak anlamlı olmayan metabolitler nedeniyle, idrar rengi pH’ya bağlı olarak sarı veya kırmızı-kahverengiye değişebilir. Bunlar dışında advers etkiler görülürse hekim veya eczacıya danışılmalıdır. Tedavi bol miktarda sıvı ile desteklenmelidir. Elektrolitler, özellikle potasyum, izlenmelidir. Bu durum özellikle yaşlılarda önemlidir. Aloe vera jel ve preparatlarının uzun süreli kullanımında numüler ekzamatöz ve papüler dermatit gelişebilir. Dermabrazyonlu cilde dikkatli uygulanmalıdır. Aloe vera jel antrakinon bileşiklerini içermemelidir. Antranoitleri içeren tıbbi ürünlerin kronik olarak aşırı dozda kullanılması toksik hepatite yol açabilir. Eczacı ve bitkisel ürünlerle tedavi konusunda eğitim görmüş hekim danışmanlığında kullanılmalıdır.

İlaç ve Diğer Etkileşimleri

Uzun süre laksatif kullanımından kaynaklanan hipokalemi, kardiyak glikozitlerin etkisini artırır ve antiaritmik ilaçlarla etkileşir. Diüretikler, adrenalkortikosteroidler ve meyan kökü ile birlikte kullanılması potasyum kaybını artırabilir.

Kullanılan Kısım

Yaprakların kurutulmuş özsuyu ve yapraklarından elde edilen taze jel.

Aktif Bileşenler

Bitkinin Monografları, Aktif Maddeleri, Etki Alanları, Kimyasal Etkileşimleri, Ekstrat Eldeleri, Drog Preparatlaması ve Formülde Kullanımları için lütfen iletişime geçiniz.

bottom of page